سومین دوره آموزش راهنمایان سواد فضای مجازی با رویکرد نوجوان

سومین دوره کشوری آموزش راهنمایان سواد فضای مجازی با تمرکز ویژه بر مسائل مرتبط با نوجوانان، در بهمن‌ماه سال ۱۳۹۷ به میزبانی شهر قم برگزار شد.

هدف اصلی این دوره، تحقق منویات مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) در زمینه ارتقاء سواد فضای مجازی، با نگاه به تولید قدرت نرم برای ایجاد امنیت پایدار در نظام جمهوری اسلامی ایران و تقویت نهاد خانواده، به دست متخصصان متعهد به جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی بود.

برای والدین و مربیانی که در تماس پیوسته با نوجوانان هستند شناخت ویژگی های نوجوانان اهمیت خاصی دارد. والدین با شناخت ویژگی های جسمانی ، ذهنی ، عاطفی و آگاهی از نیاز ها و علایق ، آرزوهای آنها، کمبودها و فشارها و بحران های هویتی می توانند به فرزند نوجوان خود کمک کنند تا این دوره پرتلاطم، طوفانی، مبهم و در عین حال لذت بخش را  به سلامت و بدون هیچ مشکلی پشت سر بگذرانند.

مقام معظم رهبری در دیدار  مورخ 1397/02/13 با فرهنگیان در خصوص استفاده از فضای مجازی توسط جوانان و نوجوانان اینگونه بیان داشتند:جوانان با فضای مجازی سروکار دارند، با برنامه‌های علمی‌اش، با اینترنتش، با شبکه‌های اجتماعی‌اش، با مبادلات و امثال اینها سروکار دارند؛ خب، اینجا لغزشگاه است.هیچ‌کس نمیگوید آقا جادّه نکش. اگر شما در یک منطقه‌ای جادّه‌ای لازم دارید، خیلی خب، جادّه بکش، جادّه‌ی اتوبان هم بکش امّا مواظب باش! آنجایی که ریزش کوه محتمل است، آنجا محاسبه‌ی لازم را بکنید. ما نمیگوییم این راه را ببندید؛ نه، اینکه بی‌عقلی است… از این استفاده کنید منتها استفاده‌ی درست.

مرکز سواد فضای مجازی سازمان سراج معتقد است که: «اگر فضای مجازی توسط انسان مدیریت نشود انسان را مدیریت خواهد کرد » به همین جهت این مرکز با مروری بر تجارب موفقیت آمیز  و نقاط ضعف دوره های آموزشی پیشین سواد فضای مجازی و  نیز با مد نظر قرار جایگاه و اهمیت نوجوان در منظومه تربیتی خانواده و نقش آن در تربیت نسل جوان طراز انقلاب اسلامی، جهت گفتمان سازی در عرصه نهضت سواد فضای مجازی و  ارتقاء سطح دانش و مهارت مربیان اقدام به طراحی “سومین دوره آموزشی کشوری راهنمایان سواد فضای مجازی با رویکرد نوجوان” نموده است که در ادامه به بررسی آن می پردازیم.

این دوره با اهداف جزئی متعددی طراحی و اجرا شد، از جمله:

  • آشنایی با مسائل و آسیب‌های نوپدید نوجوانان در فضای مجازی
  • توانمندسازی مدرسان برای ارائه محتوای ایجابی و کاربردی جهت هدایت صحیح نوجوانان
  • مخاطب‌شناسی و بررسی تطبیقی گروه‌های مختلف هدف در آموزش (نوجوان، والدین و…)
  • تقویت مهارت‌های اجتماعی نوجوان‌محور
  • تحلیل تحولات بازی‌های رایانه‌ای و ارائه توصیه‌های تربیتی کاربردی
  • شناخت گروه‌های مرجع نوین و تأثیرات تربیتی آن‌ها بر هویت نوجوان
  • آموزش پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی نوپدید با تمرکز بر قوانین، کارآفرینی، مدیریت زمان و هدف‌گذاری
  • افزایش بینش مربیان در تبدیل اوقات فراغت نوجوانان به «صنعت فراغت» و بررسی نقش شرکت‌های بزرگ رسانه‌ای در این حوزه

شرکت‌کنندگان دوره شامل طیف متنوعی از فعالان این حوزه بودند:

  • اعضای قرارگاه سواد فضای مجازی
  • مسئولین و مربیان دفاتر استانی مرکز سراج
  • افراد مستعد، معتقد و علاقه‌مند به فعالیت در حوزه مربی‌گری فضای مجازی

سرفصل‌های کلیدی دوره عبارت بودند از:

  1. نوجوان دیجیتال
  2. سواد بازی‌های رایانه‌ای
  3. هدف، برنامه‌ریزی و فضای مجازی
  4. صنعت سرگرمی
  5. گروه‌های مرجع نوین و سلبریتی‌ها
  6. کارآفرینی و فضای مجازی
  7. مدیریت بدن و فضای مجازی
  8. هرزه‌نگاری و مدیریت میل جنسی
  9. قوانین کاربردی و جرایم رایانه‌ای
  10. نوجوان و چالش‌های اطلاعاتی

این دوره در قالب یک برنامه جامع تربیت مدرس برگزار شد که طی آن، شرکت‌کنندگان با بهره‌گیری از دانش اساتید مجرب و محتوای عمیق و تخصصی، به مربیانی آگاه، دغدغه‌مند و توانمند برای راهنمایی نوجوانان در مسیر بهره‌برداری صحیح از فضای مجازی تبدیل شدند.

در عصر انفجار اطلاعات، درک درست از فرصت‌ها و تهدیدهای فضای مجازی ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است؛ و این دوره گامی موثر در مسیر توانمندسازی مربیانی بود که بتوانند فرزندان این سرزمین را در این مسیر خطیر، آگاهانه همراهی کنند.

گزارش تصویری: