پویش ملی مواجهه با اخبار جعلی برگزار کرد: نشست تجربهنگاری و بررسی اخبار جعلی در حادثه بندر شهید رجایی
در ادامهی برنامههای پویش ملی مواجهه با اخبار جعلی، عصر روز دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴، رویدادی با محوریت «تجربهنگاری میدانی و بررسی اخبار جعلی در حادثه بندر شهید رجایی» برگزار شد. این برنامه با حضور فعالان رسانهای، دانشجویان و علاقهمندان به حوزه سواد مجازی و رسانه و به میزبانی مرکز سواد سازمان سراج، بصورت برخط برگزار گردید.
در این جلسه، آقای امیر خاکسارپور، مسئول کارگروه سواد مجازی مرکز استانی هرمزگان، با نگاهی تحلیلی و روایت محور ببه واکاوی حادثه بندر شهید رجایی از منظر رسانه پرداخت. این روایت، فراتر از یک بررسی خبری معمول، نوعی تجربهنگاری دقیق از مواجههی خبرنگاران و ناظران میدانی با سیل شایعات و اطلاعات نادرست بود که پس از بروز حادثه در فضای مجازی و رسانهها منتشر شد. این نشست نوعی تجربه نگاری از مواجهه شهروندخبرنگاران و رسانه های رسمی با اخبار جعلی و روایت های رسانه ای پیرامون حادثه بود. خاکسارپور با بررسی اتفاقات پیش آمده پس از حادثه، تصاویر و روایتهای میدانی، فرآیند شکلگیری و بازنشر اخبار جعلی پیرامون این حادثه را تحلیل کرد و از چالشهای تشخیص حقیقت در لحظات بحران گفت.
در بخشی از این نشست به نقش مهم شبکه های اجتماعی، رفتار های احساسی کاربران، روایت گری به هنگام، انسجام در روایت و رفتار های مسئولانه اجتماعی پرداخته شد. همچنین کیفیت شکل گیری دو کمپین رسانه ای که توسط کنشگران پویش ملی مواجهه با خبر جعلی در استان هرمزگان راه اندازی شد تشریح گشت.
اهمیت این رویداد
با گسترش سریع فضای مجازی و درهمتنیدگی آن با زندگی روزمره، تشخیص اخبار صحیح از نادرست به یکی از مهارتهای حیاتی شهروندی در عصر دیجیتال تبدیل شده است. رویدادهایی از این دست، گامی مؤثر در جهت افزایش سواد رسانهای عمومی و ترویج تفکر نقادانه به شمار میروند. ترویج تجربهمحور یادگیری، بهویژه از طریق بازخوانی موارد واقعی، به مخاطبان کمک میکند تا درک عمیقتری از سازوکارهای تولید، انتشار و اثرگذاری اخبار جعلی پیدا کنند.
پویش ملی مواجهه با اخبار جعلی با هدف ارتقای آگاهی عمومی نسبت به این پدیده و ترویج مهارتهای مقابله با آن در میان اقشار مختلف جامعه راهاندازی شده و در آینده نیز رویدادهای متنوعی در این چارچوب برگزار خواهد کرد.