گزارش تحلیلی 28 خرداد 1401 - 2 سال پیش زمان تقریبی مطالعه: 0 دقیقه
کپی شد!
0

بازار سیمان از سیاه نمایی تا واقعیت

با وجود تلاش دولت برای ایجاد شفافیت در بازار این کالا، همچنان عده ای در تلاش هستند تا ثبات آن را در بازار مختل کرده و با سیاه نمایی و بهم ریختگی روانی در افکار عموم،دستاوردهای ایجاد شده را زیر سوال ببرند.

در اواخر دولت دوازدهم و کاهش نظارت بر بازار سیمان،افزایش قابل ملاحظه ایی در قیمت این کالای مهم صنعتی رخ داد و باعث شد نوسانات زیادی در بازار مربوط به سیمان در ساخت و ساز مسکن ایجاد شود.

پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم و تصمیم دولت برای سازماندهی وضعیت کالاها به ویژه سیمان، طرح بورسی شدن آن مطرح شد.نوسانات همچنان ادامه داشت تا قطعی های برق در صنایع باعث کاهش تولید این محصول و بالارفتن بی سابقه قیمت سیمان شد.در آن زمان قیمت این کالا از پاکتی چهل هزارتومان به صد هزار تومان رسید.حتی در برخی شهرها سیمان نایاب و عده ای نیز آن را در انبارهای خود احتکار کردند.

در پی تعامل مستمر میان وزارت صنعت و بورس کالا ،طرح ورود سیمان به بورس به عنوان یکی از نخستین طرح ها و برنامه های تحولی وزارت صمت با فراخوان بیش از 31 هزار عامل توزیع سیمان در سراسر کشور خرداد ماه سال گذشته آغاز شد.

ورود سیمان به بورس  بعد از هشتاد سال سنتی فروشی موجب رونق تولید و آرام شدن بازار سیمان و تعادل در عرضه و تقاضا شد. این اقدام دولت به گفته اقتصاد دانان تحول و گام بسیار مهم در این صنعت بود که سال ها در دستور کار قرار داشت اما کسی جرات اجرایی کردن آن را نداشت. چراکه طبق قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید،کالایی که وارد بورس می شود باید از شمول قیمت گذ اری دستوری خارج شده و قیمت ها بر اساس ضوابط و چهارچوب تعیین شود.

وقتی که قیمت گذاری دستوری کالا حذف شود، تعیین قیمتها با توجه به مکانیسم عرضه و تقاضا در بورس انجام می‌شود. به این ترتیب هم معاملات به صورت شفاف صورت می‌گیرد و هم مسئولان امر می توانند در صورت افزایش عرضه و تقاضا تعادل را به بازار برگردانند. به عبارتی عرضه سیمان در بازار سرمایه باعث شفافیت اقتصادی این کالای مهم ساختمانی شده و امکان خرید بدون واسطه این محصول را به صورت مستقیم از کارخانه به دست مصرف کننده فراهم می کند.

اندکی بعد از این رخداد مهم صنعتی افراد واسطه و سودجویی که شفاف سازی قیمتها در بورس دست آنها را از معاملات کوتاه کرده بود بار دیگر با ایجاد التهاب در بازار و افزایش قیمت مجدد سیمان و کمیاب شدن آن، باعث شایع پراکنی و تخریب افکار عمومی شدند و افزایش قیمت سیمان را نتیجه بورسی شدن آن عنوان کردند موضوعی که توسط وزیر صمت سیدرضا فاطمی امین به شدت رد شد. به دنبال این افزایش کاذب قیمتی در بازار آزاد، با همکاری صورت گرفته بین تولید کنندگان و مسولان وزارت صمت میزان عرضه زیاد شده و قیمت ها دوباره متعادل سازی شد.

به طوری که تا این زمان و در آغازین ماه سال جاری قیمت سیمان سفید در بازه قیمتی پاکتی ۲۵ تا ۴۵ هزار تومان قرار دارد.

اما همه ماجرا به اینجا ختم نشده و سود جویان خارج از کشور و بیگانگانی که همواره با رصد شرایط نوسانی و بحرانی در بخش های مختلف کشور آماده دامن زدن به وضع موجود را داشته و دارند اینبار با برجسته کردن صادرات سیمان آن هم به صورت نا محدود،خبر از کمبود شدید سیمان و افزایش قیمت آن در کشور داده اند.

آوا تودی با انتشار این خبر افزایش قیمت مصالح ساختمانی به ویژه سیمان را به دلیل صادرات آن به کشورهای حوزه خلیج فارس دانست و از کمبود شدید سیمان در داخل کشور خبر داد .این در حالی است که به گفته کشاورز معاون معدنی وزارت صمت، در حوزه سیمان مازاد تولید در کشور وجود داشته و نمیتوان آن را در انبار نگه داشت و چنانچه صادرات صورت نگیرد این حجم از تولید در بازار داخل مشتری نخواهد داشت.اگر کارخانه ایی پس از عرضه در بورس مشتری و تقاضا نداشته باشد مجاز به صادرات خواهد بود.به گفته این مقام مسول در حال حاضر 10 میلیون تن سیمان مازاد بر نیاز داخل تولید می شود که قابل انبار شدن نبوده و باید صادر شود.

درباره ادعای افزایش قیمت و کمبود شدید سیمان در بازار داخل که توسط رسانه های بیگانه مطرح شده نیز،نیم نگاهی به قیمت روز سیمان حدودا  “پاکتی چهل هزار تومان” و انجام گرفتن معاملات در شرایط عادی در بازار در حالی که هنوز در ماه آغازین سال جدید قرار گرفتیم و هنوز قیمتهای جدید کالا اعمال نشده ،نشان دهنده بازی رسانه ای برای ایجاد موج منفی در بازار این محصول استراتژیک و متشنج کردن فضای اقتصادی این محصول در شروع سال جدید اقتصادی برای کشور است که امیدواریم با درایت مسولان امر در شفاف سازی و ایجاد تعادل در قیمتهای جدید از ادامه اینگونه بازیهای رسانه ایی در حوزه این محصول مهم ساختمانی جلوگیری به عمل آید.

مطالب مرتبط
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید!

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *