به گزارش مرکز مقابله با شایعات سایبری سازمان فضای مجازی سراج، اخباری مثل توقیف خودرو مرزبانان ایرانی توسط طالبان، و یا حرکت تانکهای ارتش ایران به سمت دوغارون که در همهی این اخبار سعی در پوشیده ماندن برخی از ابعاد این ماجرا شده است.
علت تنش در مرزهای شرقی
روز شنبه، سوم اردیبهشت ماه سال جاری حسن کاظمیقمی، نماینده ویژه رئیسجمهور ایران در امور افغانستان درباره ماجرای مرز دوغارون اظهار داشت: طالبان اقدام به جادهسازی بدون هماهنگی قبلی درمحدوده مرز دوغارون و نقض مرز کرد که مرزبانی جمهوری اسلامی ایران مانع شد.
وی افزود: در تماسی که با وزارت کشور و دفاع طالبان صورت گرفت تاکید شد که اقدامات باید متوقف و موضوع در چارچوب کمیسیون عالی مرزی و مدرنیزاسیون اسناد دو کشور حل و فصل شود.
ساخت جاده مرزی، دلیل مناقشه
تنش مرزی میان نیروهای افغانستان و ایران پس از آن آغاز شد که یگان مرزبانی از ساخت یک جاده در نقطه مرزی از سوی مرزبانان افغانستان جلوگیری کردند که پس از آمادهباش نیروهای مرزبانی افغانستان و ایران در مرز «اسلام قلعه»، این مرز از سوی دو طرف بسته شد.
با این حال به گفته روح الله لطیفی سخنگوی گمرک در حال حاضر مرز دوغارون بازگشایی شده و فعالیت های تجاری و اقتصادی به روال قبل ادامه دارد.
ماجرای حرکت تانک در مرز چه بود؟
در فیلمهای منتشر شده در فضای مجازی توسط رسانههای فارسی زبان گفته شد این فیلم مربوط به حرکت تانک لشکر ۸۸ زرهی ارتش جمهوری اسلامی ایران به سمت مرز افغانستان در زاهدان است. این در حالیست که اولاً از پنج سال پیش با دستور ستاد کل نیروهای مسلح، تامین امنیت مرزهای شرق کشور به ارتش سپرده شد و یگانهای مختلف این نیرو در این مرزها مستقر شدند. نیروی زمینی از همان مقطع حضور دائمی در مرزهای کشور داشته و ماموریت حراست از مرزهای کشور را عهده دار شده است. این یعنی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران به صورت شبانه روزی در مرزهای شرقی مستقر بوده و در حال گشت زنی برای حفظ و حراست از این مرزهاست و این حضور به این معنا نیست که طالبان در حال تهدید مرزهای کشور است.
بنابراین حرکت این تانک در راستای حفظ آمادگی یگان زرهی در مرز زاهدان با افغانستان بوده و ارتباطی با مرز دوغارون که در استان خراسان و شهر مشهد است ندارد.
در همین راستا نیز امیر سرتیپ کیومرث حیدری فرمانده نیروی زمینی ارتش در سخنرانی خود پیش از خطبههای نماز جمعه در روز ۲۶ فروردین ماه سال جاری گفت: «حضور ما در مرزها به معنای این نیست که خطری نظام ما را تهدید میکند بلکه این حضور به معنای اشراف اطلاعاتی بیشتر و آماده به کار نگهداشتن و پای در رکاب نگه داشتن نیروهای ما است.»
در مرز ایران و افغانستان مشکلی نیست
مناقشات محدود مرزی میان ایران و افغانستان موجب شد تا مسئولان این دو کشور نسبت به این مساله واکنش نشان دهند. در همین راستا، سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه با بیان اینکه مرزداران ایران تا کنون با هیات حاکمه سرپرستی افغانستان خویشتنداری کردهاند، گفت: البته تکرار این موضوع جای نگرانی دارد و ضمن اینکه مرزداران ما مسئولیت دارند از هر گونه تردد غیرقانونی جلوگیری کنند، ما آمادگی داریم تعلیمات لازم را در خصوص نقاط مرزی و رفتار حرفهای در این زمینه به مرزبانان جدید افغانستان ارائه کنیم.
علاوه بر این عنایتالله خوارزمی سخنگوی وزارت دفاع طالبان با بیان اینکه تنش ایجاد شده به دلیل سوءتفاهم بود، گفت: « سیاست وزارت دفاع همیشه واضح بوده است و ما نسبت به مرزهایمان بی تفاوت نیستیم و نخواهیم بود.»
میدان داری شایعات مجدداً با فارسی زبانها
به گزارش مرکز مقابله با شایعات سایبری سازمان فضای مجازی سراج، این تنش محدود در مرز میان افغانستان و ایران که به زعم مقامات دو کشور سوءتفاهم بود، موجب شد تا رسانههای فارسی زبان به کمک فضای مجازی شایعاتی در خصوص درگیریهای گسترده میان این دو کشور منتشر کنند.
به نظر می رسد این رسانهها با انتشار هدفمند این شایعات، قصد داشتند جو مرزهای شرقی ایران را نا امن و سیاه جلوه دهند؛ درصورتی که تعطیلی مرز دوغارون موقتی بود و در فاصله کوتاهی بازگشایی و همچنان تردد بار و مسافر در آن برقرار است.