به گزارش مرکز مقابله با شایعات سایبری سازمان فضای مجازی سراج، در روزهای گذشته ویدئوهایی از کامیونهای ترانزیت در منطقه اقتصادی آستارا توسط تعدادی از کاربران در فضای مجازی منتشر شد که در آن ادعا میشود، ایران برای کمک به دور زدن تحریمهای روسیه، درحال ارسال گندم و نان به این کشور است.
ماجرا چیست؟
این ادعا در حالی مطرح میشود که مساله گرانی نان به دنبال مشکلات جهانی تامین گندم به دلیل شرایط جنگی میان دو کشور روسیه و اوکراین است چراکه هر دو کشور، از جمله تامین کنندگان گندم در جهان به شمار میروند. کشور روسیه نیز با صادرات ۳۹ هزار تن مکعب گندم در سالهای ۲۰۲۰-۲۰۲۱، بزرگترین صادرکننده این محصول در جهان شناخته میشود.
با این حساب باید توجه داشت که این کشور ایران است که یکی از مقاصد صادراتی گندم روسیه است و نه بالعکس. پیشتر نیز مقامات روسیه تایید کردند که با وجود جنگ اوکراین، روسیه به صادرات غلات خود به برخی از بزرگترین مشتریان خود از جمله مصر، ترکیه و ایران ادامه داده است. با این وجود اما برخی همچنان دنبال این هستند تا ماجرا را وارونه جلوه دهند.
اقلام صادراتی به روسیه در معرض کمبود نیستند
ایران سال گذشته با امضای توافقنامه تجارت آزاد از طریق اتحادیه اقتصادی اوراسیا با روسیه، توانست زمینهای را برای افزایش صادرات خود به این کشور رقم بزند. بعد از جنگ اوکراین و اعمال تحریمهای واشنگتن علیه روسیه نیز اختلالی در روند صادرات و واردات دو کشور ایجاد نشد. از سوی دیگر متصل بودن ایران به سیستم بین بانکی اس پی اف اس (SPFS) روسیه نیز مشکلات انتقال پول را برای بازرگانان ایرانی به روسیه حل کرده است.
با بررسی آمار رسمی گمرک ایران نیز ملاحظه میشود که در دو ماهه نخست سال جاری، صادرات ایران به روسیه مجموعاً بیش از ۱۹۸ میلیون کیلوگرم جنس با ارزش دلاری حدود ۶۸ میلیون دلار بوده است. طبق این آمار رسمی نیز ملاحظه میشود که کالاهای صادراتی ایران به روسیه از طریق بندر آستارا، محصولاتی نظیر انواع ماهیان، صیفی جات، میوه، محصولات شوینده و صنعتی، الیاف، سنگ، ماشین آلات و … را شامل میشود که از جمله اقلام در معرض کمبود نبوده و در سالهای قبل نیز در برنامههای صادرات ایران وجود داشته و نسبت به سال گذشته با توجه به تهمیدات ویژه دولت در این خصوص نیز افزایش داشته است.
به گزارش مرکز مقابله با شایعات سایبری سازمان فضای مجازیی سراج، اولین طرح کننده این ادعا و منتشر کننده این ویدئو نیز کانال خبری AVATODAY، از جمله رسانههای معاند است که بارها سابقه انتشار اخبار جعلی و زرد بدون ارائه هیچ سندی را در کارنامه خود داراست؛ بنیانگذار این رسانه نیز علی جوانمردی، از مجریان شبکه تلوزیونی صدای آمریکا و اعضای حزب دموکرات کردستان ایران است که در راستای تجزیه ایران فعالیت میکند.